Låna pengar

Det är inte bara fattiga människor som lånar pengar. Och det finns inte bara små lån utan UC  att välja på. Att låna pengar kan vara ett sätt att behålla sina besparingar på sparkontot. Företag lånar ofta pengar för en investering eller har en checkkredit för att få tillgång till kontanter till dess att kunderna betalar sina fakturor. Privatpersoner lånar pengar för att klara av månaden eller resa eller för att unna sig något.

Så gör du för att låna pengar

Att låna pengar är egentligen enkelt. Det mesta i låneprocessen sköts egentligen automatiskt när du anger ditt personnummer. Börja med att jämföra de lån som finns hos alla svenska långivare. Personnummer och bankkonto är det enda som krävs för att kunna få ett lån. När du anger ditt personnummer på en låneansökan, så inhämtas automatisk de uppgifter om dig och är det som behövs för att kunna behandla din ansökan och för att ge långivaren information som behövs för att ta ett beslut. Kom också ihåg att se över ifall du vill ha ett låneskydd till ditt lån.

Lån till privatpersoner

Som privatperson kan man använda olika sorters lån. Det vanligaste är blancolån, vilket är ett lån utan säkerhet. Blancolån används ofta som topplån till bolånet. Alla banker erbjuder idag lån utan säkerhet, men för att bli beviljad ett sådant, då krävs att din ekonomi och att din hushållsbudget klarar av att amortera på ett lån. Att låna pengar utan säkerhet ger högre ränta än ett lån med säkerhet, som till exempel bolån.

Låna pengar utan säkerhet

För att låna pengar utan säkerhet krävs ofta att du inte har betalningsanmärkningar

Om du vill låna pengar trots att du har betalningsanmärkningar, så kommer banken att kräva en säkerhet som en garanti för att de kommer att få tillbaka sina pengar. Om du inte har någon fast egendom att sätta som pant så kan du kanske be en vän eller släkting att stå som medlåntagare.

Tidigare hette det att man hade en borgensman för sitt lån, men numera pratar man om medlåntagare. Medlåntagaren får även hen genomgå en kreditprövning, kreditupplysning och redovisning av sin ekonomiska förmåga. Hen kan självklart inte ha några betalningsanmärkningar och kunna uppvisa en inkomst och bra betalningsförmåga för att kunna väga upp dina ekonomiska svagheter. Du måste också kunna uppvisa en giltig identifiering om att du är du.